Jun 13, 2018

ERNNIE MATANG VS ERNNIE TUA

Takut kot pilih tajuk kat atas untuk dibincangkan. Dah alang-alang ada masa sikit, nak discuss pasal benda ni sebab Ernnie ada encountered satu artikel berkaitan kematangan diri. Ernnie rasa la jugak diri ni dah meningkat usia (read tua) tapi tak sure sama ada matang dalam kehidupan atapun masih kebudak-budakkan lagi. Kita ni akan kelihatan pelik sikit kalau umur dah lanjut tapi perangai masih dalam era kebudakkan2.

SIGNS OF MATURITY

banyak je artikel pasal kematangan yang dibincangkan. tapi artikel ni macam paling menarik diri ernnie. hahaha. ernnie nak tulis setiap ciri-ciri ketidakmatangan tu and nak ulas untuk diri sendiri.

Ciri- ciri anda belum matang

1. You Haven't Emotionally Separated From Your Parents

Mungkin ada yang rasa tak tinggal dengan parents adalah perkara yang paling matang dalam hidup. Menariknya statement ni, persoalan emosi dimasukkan untuk menujukkan anda matang atau tak matang. Kalau tinggal berjauhan dengan parents tapi masih bergantung secara ekonomi dikatakan macam masih belum matang. Untuk Ernnie financially, Ernnie tidak bergantung harap dari ibu bapa dari sudut kewangan selepas ernnie tamat sekolah menengah. Alhamdulillah dari segi pembelajaran, ernnie ditanggung sepenuhnya oleh biasiswa kerajaan. Namun begitu, Ernnie masih tidak membayar bil-bil dan pelbagai utiliti di rumah. Semuanya masih parents ernnie yang buat. Waktu dah bekerja ni, ada la sikit2 barang-barang makanan yang dibeli. tu je rasanya. So I'm half matured in this case is it?

2. You're Emotionally Reactive

Haha, this can be true people. I admit I'm the most emotional person in this world (if you were talking about getting sad, I'm the one). Sebelum ni, Ernnie mengaku Ernnie merupakan insan yang suka marah dan tak fikir panjang sewaktu nak membuat keputusan. Tapi ada satu insiden yang membuatkan Ernnie rasa Ernnie dah cool down a lot. There was this stuff yang Ernnie beli di Korea dan Ernnie sayang gila. Satu hari, ada insan yang telah menghilangkan benda tu sewaktu Ernnie di tempat belajar. Kalau ikutkan hati, memang Ernnie akan melenting sebab benda yang Ernnie sayang dah hilang. But to my surprise, Ernnie boleh bagitau that person yang hilangkan tu

"takpe, bukan rezeki Ernnie nak own benda tu untuk masa yang lama"

Untuk korang-korang mungkin benda biasa, tapi pada Ernnie, ianya merupakan satu perkara yang paling aman pernah ernnie rasa dalam hidup. Rasa tenang dalam jiwa ketika dialog itu dituturkan. Sekarang ni, Ernnie masih emosi jugak. Yang selalu nak bangkang Ernnie, yang tak puas hati Ernnie, yang akan marah Ernnie, yang paling sedih pun Ernnie. 

3. You Don’t Feel In Charge Of Your Own Life

Ernnie rasa based on statement ni ramai yang rasa depa dah matang sikit. Ramai yang rasa bertanggungjawab untuk diri sendiri kan?

Mature people are in charge of themselves, know how to manage their feelings, how to reach their goals, and how to relax and have fun when appropriate.

kalau masih main-main dalam nak menentukan hala tuju hidup, macam siap-sia je kan umur bertambah. Gittew. Untuk nak manage banyak sangat perkara dalam hidup ni, pada Ernnie nak tak nak kena experiece kegagalan dan kejatuhan hidup. Benda-benda ni pada Ernnie adalah guru yang paling hebat. Dia boleh jadi pengajaran yang sedikit ‘harsh’ tapi percayalah korang akan rasa satu proses macam metamorfosis, akan rasa the new you thus will end up you to be more mature in your life-decision making process.

4. You're Financially Dependent On Others

Macam yang dah disentuh dalam statement yang pertama, kalau kita ni masih bergantung harap pada orang lain dari segi kewangan, ianya merupakan indikator yang terbaik nak menentukan kematangan seseorang. Kebergantungan kewangan tu bukan sahaja kepada ibu bapa, ada orang kepada rakan dan adik beradik.

Paling tak matang bila kita berhutang (tak salah pun) tapi tak tahu nak manage pembayaran hutang tu balik. Tu paling ultimate tak matang. 

5. You Constantly Make Fun & Speak Badly Of Others

Kalau tanya Ernnie, dia macam krik krik jugak. Ernnie admit ada la jugak buat. Hahaha. tapi tu lah, sebab orang matang ni dia takde masa nak fikir pasal orang. Orang matang sibuk fikir pasal impian yang nak dicapai.  Dalam peribahasa pun ada cakap, hate the sin and not the sinner.

pada Ernnie tak semestinya kita kurang bercakap pasal orang lain tu menunjukkan kita matang tetapi orang yang matang memang kurang bercakap pasal orang lain. Ha, fikir-fikirkan lah.

6. You Never Admit You're Wrong and You’re Constantly Blaming Others. 

Perasaan bajet bagus ni sangat bahaya okay rakan-rakan. Honestly Ernnie pernah tanya someone berkaitan dengan ada tak orang pernah cakap benda yang aku kurang suka dengar.  That person bagitau (thanks to you) yang ada orang cakap Ernnie ni bajet bagus and bajet dia tau semua benda.

Time dengar tu macam eh biar betul ni

Jun 11, 2018

being twenty eight in twothousand eight

Alhamdulillah to Allah the Almighty. 

Terima kasih Allah untuk 28 tahun yang penuh keseronokan. Yang gembira dan sedih semua telah dicampur bersama sebab nak hasilkan Ernnie yang sekarang. hahaha. 

Macam tak percaya tahun ni sambut birthday bersama suami disisi. Sapai ke hari ni, ernnie kadang-kadang tertanya, betulke yang Ernnie ni dah bergelar isteri orang. Hahaha.28 tahun ni jugak boleh tengok ernnie dapat ucapan daripada rakan-rakan kadet DPA yang ernnie join. 

Tahun lepas beli kek sendiri, tahun ni, takde pun celebration apa semua. biasa je sebab dah tua. kalau 28 tahun dan masih mengharapkan hadiah memang masih bukan 28 tahun kot. Umur sekarang sepatutnya kena banyakkan muhasabah diri dah buat apa untuk keluarga, masyarakat dan negara. Alhamdulillah, tahun ni jugak Ernnie berjaya menjadi seorang Pegawai Tadbir dan Diplomatik setelah 10 bulan mengharungi Program Diploma Pasca Siswazah di INTAN Bukit Kiara. yang lebih sweet, dapat pulak penempatan pertama di Perlis ( which means no more LDR peeps). 

I'm so thankful because in this life, Allah granted me with supportive husband, great family, awesome friends that I can count on them. 

Setiap tahun, doa Ernnie pada Allah adalah sama.

Ucapan untuk diri sendiri setiap tahun :
Dear Ernnie. My beloved myself. 

1. First of all, you need to thank Allah for his blessings that you cannot even count. 
2. Please be aware what are your responsibilities which are as a khalifah and a slave of Allah.
3. Do what Allah please and prevent yourself from doing something that Allah forbid. 
4. Think before you talk. 
5. Ask Allah for His Guidance. 
6. Don't let your ego drag you to be someone who is very selfish. 
7. Think about others. 
8. Think about what you can do to make this world a better place. 
9. Be a good person to everyone regardless their status, religion, skin colour whatnot. 
10. Keep on reading. Keep on reading good books. 


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...