Sep 6, 2017

THE BEST OF EVERYTHING




No one wants just an “okay” spouse, just a minimum wage job, or just second-rate health. When you ask Allah (swt), ask Him for the best of everything. 


Don’t ask for something mediocre, or even something that would just be “pretty cool” – ask Him for the absolute best.


The Prophet Muhammad (peace be upon him) said “When you ask Allah (for something, ask for al-firdaws which is the best and highest part of Paradise.”


When we ask for Jannah, we should always ask for the highest level. No one would ever make Dua to be the last person to enter Jannah after being punished! 


We all want to enter Jannah swiftly and be raised to the highest part of it. Apply the same attitude of excellence to everything you aim for: the best health, the best job, the best spouse. 


Allah (swt) is able to give you all of that and more!


Thank you Allah for him.

Happy 66th days husband! 



Jul 30, 2017

SELAMAT PENGANTIN BARU ERNNIE + FIDELL (PART 1)

Alhamdulillah...

Finally, setelah sebulan berkahwin, baru nak update. Asyik update event kenduri orang lain, hari ni nak cerita peristiwa meng'attend' perkahwinan sendiri. Hahaha.





Terima Kasih Allah, Ernnie telah diijabkabulkan dengan cinta hati Ernnie, En. Fidell pada 30 June 2017 di perkarangan rumah parents Ernnie dengan sekali lafaz (macam Ernnie pulak yang lafaz). Semua berjalan lancar.  Memang sangat puas hati. Kalau nak tanya nervous atau tak, Ernnie macam tak berapa nervous. sehingga ke saat pernikahan pun tak nervous. Persiapan ada la dah mula sehari sebelum, dia lebih kepada majlis rewang bersama dengan orang kampung. Dekat kampung Ernnie orang panggil pakatan. So sehari sebelum ada yang dah datang untuk pasang khemah, besiang daging bawang semua. Untuk Ernnie lebih kepada nak siapkan hantaran. Hantaran Ernnie buat sendiri semua. Memang puas hati sebab buruk atau cantik pun kita yang buat kan :) . Malam 29 tu pulak mama Ernnie dah start masak acar buah. Mama pun minat buat sendiri rather than beli. Selain tu, Ernnie dah start kemaskan bilik pengantin dengan bestfriend Ernnie yang datang nun jauh dari Selangor, Aziemah. Terima KAsih Aziemah. Sangat membantu Ernnie dalam semua benda start dari awal majlis sampai majlis habis. My bestman orang putih kata.

Ernnie jugak buat sendiri macam chalkboard yang kecik. Memang sangat minat tapi bila tanya harga agak pricey untuk adakan pelamin rustic + blackboard style. So opt untuk buat sendiri. Untuk bunga tangan pun, Ernnie rasa sangat-sangat berbaloi dan puas hati sebab dapat buat sendiri bunga tangan Ernnie dan memang bangga sebab it turns out to be nice, simple and beautiful of course!. Inai pulak Ernnie memang nak pakai inai daun tapi nak cari agak susah sekarang. Kebetulan boss MADA Ernnie ada belikan Inai daun dari Makkah. Pakai 2 malam berturut-turut dan sampai sekarang pun inai dekat tangan Ernnie tak hilang. Plus, Ernnie dapat pakej untuk inai lukis dari bridal yang Ernnie tempah baju sanding dan pelamin. So Inai lukis Ernnie memang bagi bridal je yang buatkan.











Untuk baju nikah, Ernnie opt untuk beli yang terus siap. Ernnie beli dekat butik D'YANA. Dia sekali set dengan selendang. So memang tak perlu fikir banyak perkara dah. Ada lagi benda2 lain. Tapi nak cerita part bersanding la pulak kan. Entry ni untuk yang berkait dengan nikah je~

Hari nikah Ernnie berlangsung dalam suasana yang sederhana dan cepat. Memang cepat weh sebab sekelip mata je Ernnie dah menjadi Mrs. Fidell. Btw, imam yang nikahkan tu pun nervous kot sampaikan beliau lupa untuk arahkan pengantin perempuan keluar dari bilik waktu baca khutbah. Makcik suami yang tiba-tiba ingatkan dan panggil Ernnie. Waktu nak akad pun imam tak tanya apa-apa dekat suami. Sebab tu Ernnie boleh cakap cepat tu. hahaha. Nak la bajet-bajet terharu or menangis ke, tapi tak pun. BTW, I'm proud of myself for not crying on my happiest day since I'm well known as an emotional person on earth.

So jadilah Ernnie ni isteri kepada En Fidell selepas Asar. I'm so happy because I choose him to be my husband. Kalau diberikan peluang lain, Ernnie tetap akan memilih En Fidell ni sebagai suami Ernnie dunia akhirat.


















































FASA PENGENALAN.

Macam mana Ernnie boleh mengenali suami Ernnie ni? Everything started on 8th of April 2016. Seseorang telah memperkenalkan Ernnie kepada suami Ernnie and that someone tu eventually became my aunty.

8th April 2016 -  1st message Fidell
27th May 2016 -  Ernnie met him for the first time. (We're having dinner together)
12th June 2016 - We're serious with each other
17th June 2016 - Berbuka puasa dengan Mak Fidell (now is my MIL)
10th July 2017 - He said he wanted to send a rombongan meminang in December.
16th December 2017 - we're engaged
30th June 2017 - We're married.

Begitulah kronologi pengenalan Ernnie dengan suami Ernnie. Tak la sweet lovey dovey sangat. Everything happened very fast. Tengok-tengok dah berkahwin dah. Like I said earlier, I'm so happy because the majlis went well.






Nanti akan ada sambungan untuk Majlis Persandingan pulak which I'm not sure when.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...