Apr 24, 2018

INTRADE - KEMAMAN - 2018 #kotaktakesterengganu

Kita mulakan dengan satu perkataan ja dulu.

BEST!

BEST!

Eh, dah ada dua. hahaha. Dalam DPA ni tak banyak module yang kena keluar kawasan tapi INTRADE ni one of them. Basically untuk module ni, kiteorang kena pergi mingle dengan orang kampung sambil buat kerja- kerja CSR untuk beri impak dekat kampung dari pelbagai aspek. apa yang Ernnie akan tulis ni Ernnie punya personal experience. Maybe tak sama dengan apa yang kawan-kawan Ernnie rasa, haha

Dalam INTRADE ni jugak, kami dibahagikan kepada 3 buah kampung yang berbeza. Kampung yang terlibat ialah Kg. Kuala Kemaman, Kg. Ayer Jerneh dan kampung yang ernnie duduk iaitu Kg. Pasir Gajah.

In the first place, Ernnie macam blur jugak nak kena act and react macam mana, how to minggle with them, tapi lama-kelamaan sebab semua pihak memang welcoming kiteorang ni gila- gila, so macam rasa seronok sangat kat kampung tu. Tambah pulak dengan JKKK dia yang sangat cool and kelakar, memang best.

Nak cerita beberapa pengalaman yang Ernnie akan ingat (kalau tak ingat pun, ernnie akan ingat sebab ernnie masukkan dalam blog ni).

SAMBUTAN
Firsly, time kami first day nak melawat Sekolah Pasir Gajah (SESIGA). Memang terkejut sebab sekolah tu menyambut kiteorang ni macam Pegawai Daerah, dengan cheer nya, lepas tu paling tak menahan sebab ada kompang kau. hahaha. Dari mengantuk dalam bas, terus terbeliak mata sorang-sorang. hahaha. Budak-budak tu pun memang happy dengan kiteorang, siap ambil nama and no phone, mintak tandatangan semua.




MEREWANG
Second, among moment paling best dalam intrade ni untuk ernnie waktu merewang untuk majlis tahlil minggu pertama hari khamis. memang meriah and seronok weh. time ni lah Ernnie tengok for the first time orang masak Nasi Dagang. Sebelum ni ingat macam senang la nak masak Nasi Dagang, bila tengok sendiri orang masak, I’m like okay, better beli ja Nasi Dagang yang orang jual. Guna double kukus kot. Renyah la untuk Ernnie yang tak reti masak ni. Eh? Time tu la juga rasa macam adik beradik tengah masak bersama-sama dengan ayah. Kiteorang basuh ikan, perah santan, potong bawang, membawang, rebus ikan, kukus nasi dll. Siap petang tu ada pulak yang rajin bagi idea untuk buat lempeng kelapa. Cicah pulak dengan gulai Nasi Dagang. Tak tipu, memang sedap weh. Lagi yang rajin tolong goreng bihun untuk lapik perut. Buat air untuk budak2 yang kerja mengecat semua, belah kelapa minum. Macam banyak nya makanan and fun moments kat situ. Paling ingat dalam memori hidup.

Time tu, kami kadet ni berkenalan dengan Ayah Chik, tukang masak kampung tu. Someone with very few words tapi ilmu penuh di dada. Memang hebat la Ayah Chik ni, humble, tak berkira, tak kedekut. Sebab kami-kami ni boleh pinjam apa-apa ja dari Ayah Chik. Hahaha. Last day ada video tunjuk snippet pasal ayah chik, boleh nampak dia menangis kegembiraan. untuk ernnie yang tengok ni? Confirm-confirm la menangis dah. hahaha

TUNTUNG
Ni lagi satu benda paling rare untuk Ernnie. Kampung Pasir Gajah ni memang popular dengan Pusat Pemuliharaan Tuntung. So dapat la kiteorang ni tengok sendiri Tuntung tu. dia basically macam kura-kura. tapi besar sikit la kot. Walaupun dia hidup air tawar, tapi cara hidup ernnie tengok macam penyu. Bertelur dalam pasir. Ha bila cakap pasal ni, Ernnie dan beberapa kawan dapat pengalaman korek lubang penetasan sebab nak kena letakkan ubat anti-semut. Kita takmau semut rosakkan telur2 yang sedang dalam proses nak menetas. Cangkerang telur tuntung ni sangat lembut korang. nak korek lubang pun kena lembut-lembut je. Tak boleh kasar-kasar. Memang best dan rare.


SUKANEKA
Lagi satu moment menarik time Ernnie diberikan tanggungjawab untuk kelolakan sukaneka, one of the main activity untuk Projek Mega. Untuk Ernnie yang tak suka memegang apa-apa dalam DPA ni, memang cuak kot weh. paling cuak sebab kita takut how’s the event will get going. Alhamdulillah, sebab Ernnie ada team yang best dan awesome letop meletop, semua sukaneka dapat dijalankan dengan baik. Semua student, parents dan guru including PPD Kemaman pun ambil bahagian. Sebabkan best nau, dapatlah semua urusetia untuk sukaneka sorang sikit burn di muka. kahkahkah.

FRIENDSHIP
Moment seterusnya (sebab best, so dia banyak sikit) time kau dengan kawan-kawan la kot or bertambah connection kau dengan rakan dalam Neowangsa ni, time ni la Ernnie kenal dengan insan-insan yang Ernnie tak pernah cakap sebelum ni. yang lepak dengan hat selalu lepak pun banyak jugak, pi makan malam-malam dekat kedai2 luar. Makan malam macam tak pernah makan seminggu kot. Gelak tak hingat dunia, pergi makan 6 orang tapi buat bising kat kedai makan macam 20 orang dia punya level bising. Pergi cari sata jalan jauh-jauh end up sata tu biashe- biashe je. Terus Ernnie annoyed. hahaha













Best jugak INTRADE kali ni sebab tempat penginapan kami dekat INTIM tu betul2 berdepan dengan pantai. So nama dia kau akan lepak la dengan kawan-kawan setiap petang kat pantai tu sambil makan kepok lekor and minum teh beng. Enjoy gila weh. Ada satu perkara yang Ernnie ralat tak buat/tak pergi is Rumah Jambi. Korang boleh google sendiri rumah tu. Memang besar dan menyimpan banyak sejarah. Tapi tak sempat pergi sana. Nak pergi pun macam jauh kalau berjalan kaki. Transport pun tak available time Ernnie available. So end up tak berpeluang nak ke Rumah Jambi. :(















Overall, INTRADE ni untuk Ernnie memang best. Belajar dan experiencing macam-macam perkara. Ada la memories2 yang ernnie sendiri takkan lupa. Gaduh dengan orang pun ada jugak. Hahaha. Akan Ernnie ingat perkara tersebut sampai mati. Haha. kalau orang tanya

"Kalau gi jenjalan kat Terengganu, nak pergi tak kampung angkat?"

My answer would be

"yes. I might not looking for the villagers, but I'll definitely go to the Bihun Sup Tulang kat Kg. Gajah. The best. "

Apr 2, 2018

OBS 2018 : UNFORGETTABLE GAPURA'S GATEAWAY - PART 1

 
I rarely post about my journey here in Diploma Pasca Siswazah's journey but this time it;s something that I cannot missed. As for me (and my friends too I guess), it left us with an impact that I cannot describe. 

 
 
Before apa-apa, meh nak cerita apa yang Ernnie tahu pasal OBS ni. OBS ni stands for Outward Bound School, program ini lebih menerapkan aktiviti yang mencabar fizikal diri. Untuk Kadet PTD ni, memang setiap tahun dari berpuluh tahun sebelum memang kami akan dihantar ke Lumut untuk join Program ni. Dalam OBS ni ada 3 main activities, Whalling, Kayakking adn XPDC daki Bukit. Selama 7 hari berkampung di Lumut tu, kami diajar benda dan berlatih untuk jalankan 3 aktiviti ni je. Kau berlatih pagi, kau kena gerak ke pulau petang, kau berlatih petang, kau akan gerak ke pulau esok pagi. Macam tu la penerangan sesimple mungkin yang boleh Ernnie bagi.

 
 
Dan untuk batch ni, kumpulan Ernnie (GAPURA) merupakan kumpulan yang terakhir yang kena pergi OBS. The whole batch ni ada 5 group, so bayangkan input yang kami dah dapat untuk prepare diri physically. Dah nak pergi ni, Ernnie ada la join kawan-kawan main Badminton malam2, bajet dapat stamina lebih untuk OBS. TETAPI takde sesiapa pun yang bagitau Ernnie OBS ni sebenarnya satu pengembaraan untuk mengenali diri kita yang sebenar. Dia macam ajar Ernnie cara nak deal dengan manusia dan cara nak control emosi dan mindset diri sendiri. it's like physical turns to mentally turns to emotionally. Impact dia macam melekat kot dalam diri kau. Okay cerita banyak-banyak pasal ni pun akan memeningkan korang yang tak pernah dengar pun OBS ni apa senanya. Hahaha. 

Dalam satu group Ernnie yang ada 80 classmates ni dibahagiakan kepada 2 kumpulan besar. dan dalam setiap kumpulan besar tu dibahagiakan pulak kepada 3 kumpulan kecil yang dipanggil watch, Jap nak recall : ada watch IRAU, RAYA, MULU, IRONG, BUBU & TRUSMADI. Ingat jugak. #sebabtaklehmoveonlagi



Latihan Whalling.  
Tu aktiviti kumpulan Ernnie (Kumpulan 1) yang pertama, Basically aktiviti dia, kau kena whalling sejauh 22 km (jauh gila woih). Whalling tu macam tongkang. Tak, memang tongkang pun. Kena dayung seramai 8 orang bersama dengan krew yang lain yang akan buat tugasan secara bergilir-gilir. Nanti ernnie letak gambar. So pagi hari kedua tu, terus instructor buat latihan whalling. dia latihan dia dari A sampai Z. bukan kau terus ambil pendayung (nama dia ORS) and dayung hokay. Kami ni diberikan penerangan pasal parts yang ada dalam whaler tu, dari macam mana nak labuhkan sauh, angkat sail, turunkan balik, nak dayung macam mana, kena ada apa semua diajar. Dia punya matlamat nak kumpulan kau ni boleh mendayung ke destinasi tanpa bantuan instructor. Sebab tu diajar sebegitu sekali. Tak lupa juga nak baca arah angin and nak tengok peta. Sehari diperuntukkan untuk kiteroang belajar whalling je. Dah duduk kat laut and ttbe nak terkucil macam mana nak buat. (Like literally kau kena terjun dari whaler and buat business kau dalam tu). Lagi satu time ni boleh nampak ada yang mabuk laut, yang memang muntah semua ada. Barai kot kalau yang tak biasa.

Whalling
Bermulalah perjalanan Ernnie dan kawan-kawan dari 2 watch yang lain whalling dari OBS sampai pantai Syawal. Kalau naik kereta, 22 km tu macam celah gigi je kan? Kalau whalling ni, 22 km tu macam menunggu crush kau PM tepi kat whatapps. like lama gilaaaaaaaaa bila nak sampai. Ni personal experience. Ada je yang rasa senany ya amat, siap boleh cakap macam kacau dodol. Tapi untuk Ernnie yang dodol pun beli terus, memang tak la. ditambah pulak dengan Ernnie yang bukan orang yang fit. Buat aktiviti sikit, dah penat. hampeh. TAPI kan, kau tak boleh lupa yang kau ada the whole team kau untuk buat kerja tu sama-sama. Bila penat je, ada je orang yang boleh gantikan kau untuk whalling. Ada je yang taknak stop, tapi ernnie macam sedar diri tak boleh non-stop dayung. So memang peranan setiap kawan-kawan yang atas whaller tu memang superb meletop kebabom. Paling best siap ada penyanyi and memang totally reduce kau punya kepenatan ber'whalling' tu. and surprisingly semua tak muntah atau pening. Instructor kate kiteorng cheating sebab dah makan ubat mabuk laut in advance. haha. Itu rahsia dia.

 

Kami ambil masa dalam 5-6 jam. Alhamduillah, cuaca pun sangat membantu kiteorg. Maybe ada time dalam whalling tu, kteorg baca asma Al Husna bagi Allah permudah and memang dipermudahkan sebab lepas tu datang angin and kiteorg tak dayung dah. Bukak sail kasi kembang and biar je. Instructor banyak kali pesan, benda ni bukanlah nak tengok sapa cepat sampai ke apa, tapi apa yang kiteorang dapat belajar dari journey kau whalling tu. Memang belajar banyak. Untuk Ernnie yang berulang kali rasa terkesan ni, memang Ernnie rasa kesabaran tu dipupuk dalam diri. Ha yang tu yang penting sebab Ernnie memang impatient. hahaha. OK , Next.. haha

Latihan Kayak
Untuk Kayak ni, dalam kepala otak Ernnie rasa macam senang, rupanya boleh tahan jugak oii. untuk berkayak ni tak la jauh, tapi dalam 4-5 km. dulu dah pernah buat dah kat Tasik Putrajaya. Tapi kali ni dia main laut bhai, Ombak dia, arus, kayuh tak gerak, dah gerak pi tepi, dah kat tepi nak terbalik pulak. Ha macam tu la. Hahaha, So untuk latihan ni, ada buat langkah kecemasan kalau capsize (terbalik) mcm mana, apa kena buat semua. 

Real Kayak
Rupanya bila dah start kayak yang betul - betul tu, tak la payah sangat, baru nak rasa lenguh tangan dgn pinggang, tup - tup korang dah sampai destinasi. Kali ni kiteorang kena kayak dari OBS ke Teluk Sekadeh. Ya Allah lawa kot pantai dia. Dengan Ernnie, Ernnie pilih my classmate Harichandran untuk be my partner along the way back and forth. Best weh. sebab kiteorang lahir sama tahun kot, so bila sembang tu mcm in line sikit. hahaha, lagipun time nilah dapat kenal kawan yang kita jarang sembang kan. and Hari ni tenang kot. dia macam cool je and deal pulak dengan manusia yang sejenis clumsy macam iolls ni. hahaha. Thanks Harichandran!

XPDC panjat bukit.
Ha, yang ni takde training pape. Dah sampai kat Teluk Sekadeh tu, petang tu terus kena naik bukit. Nama dia apantah, dah lupa South Peak kot. Perjalanan dia mencabar tapi best. Selalu ernnie ni tak minat benda-benda yang kena mendaki nih. tapi kali ni macam eh, asal best ni. hahaha. Sebab kawan2 buat lawak kot. tengok-tengok dah sampai. Time ni jugak menyaksikan manusia kilat seperti Aizat yang time dia panjat macam nampak senang boleh lari turun ikut suka walaupun kami ni termengah-mengah. Budak marathon bhai. 21.95 KM. that spesific okay haha.  






basically apa yang Ernnie letak dalam entry ni semua macam surface je, tak cerita apa yang kami buat bila dah sampai Pantai Syawal and Teluk Sekadeh semua. Baru part 1, nanti iolls sambung part 2, sebab rasa macam panjang sangat.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...